GreekEnglish (United Kingdom)

life

Πρόγραμμα Pure Εισαγωγή

IWA Regional Conference on Waste and Wastewater Management, Science and Technology.

 

26-28 June, Lemesos, Cyprus

http://www.wwmst.org/

Newsletters

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579549

 Το πρόγραμμα PURE είναι ένα επιδεικτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση των επεξεργασμένων λυμάτων σε μια εναλλακτική πηγή νερού σε ημιξηρικές περιοχές. Χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση και κατά 50% από ιδίους πόρους των συμμετεχόντων εταίρων. Η περιοχή υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται στο Δήμο Χερσονήσου, στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

 

Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χερσονήσου (ΔΕΥΑΧ) λειτουργεί από το 1999. Η μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 40,000 ισοδύναμους κατοίκους (ι.κ.), αλλά αυτή η τιμή επιτυγχάνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιοα και Αύγουστο. Η Χερσόνησος είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην Κρήτη με περισσότερους από 700,000 επισκέπτες ετησίως.. Κατά την περίοδο του Χειμώνα η μονάδα εξυπηρετεί το πολύ 2,000 κατοίκους. Ταυτόχρονα η περιοχή είναι μια από τις ξηρότερες στο νησί με σημαντικές απαιτήσεις σε πόσιμο νερό ένα μεγάλο ποσοστό του οποίου μεταφέρεται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

 

Τα τριτοβάθμια επεξεργασμένα και χλωριωμένα λύματα κατανέμονται μέσα από δίκτυο δεξαμενών, αγωγών, συνδέσεων και δευτεροβάθμιων αρδευτικών δικτύων στα χωράφια. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,000,000 m3 επεξεργασμένων νερών χρησιμοποιούνται ετησίων για άρδευση κυρίως ελαιώνων. Η μονάδα αυτή είναι η μόνη Πανελλαδικά που έχει άδεια για 100 % επαναχρησιμοποίηση της απορροής, κάτι που σημαίνει ότι αυτή είναι η μόνη νόμιμη επιλογή για την τελική διάθεση της επεξεργασμένης απορροής. Αυτή η πρακτική προς το παρόν επιτρέπεται μόνο για περιφραγμένα ελαιόδεντρα.. Μετά από μια περίοδο αμφιβολιών από τους αγρότες μεταξύ 1999 και 2004, στη συνέχεια τα επεξεργασμένα νερά είναι πλέον ευρέως αποδεκτά από το ντόπιο πληθυσμό σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε το 2008 η διαθέσιμη ποσότητα επεξεργασμένων νερών να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

 

Ο βασικός στόχος του προγράμματος PURE είναι να λύσει δυο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα: α) την τελική διάθεση της τριτοβάθμιας επεξεργασμένης απορροής καθώς η διάθεση στην θάλασσα δεν επιτρέπεται εξαιτίας και της χρήσης της ακτογραμμής στην περιοχή για διάφορες τουριστικές δραστηριότητες, και β) η ανάγκη για αρδευτικό νερό στην περιοχή καθώς τα νερά στην περιοχή είναι ήδη πολύ λίγα. Ο τρόπος ωστόσο για την διαχείριση αυτών των προβλημάτων απαιτεί την επίλυση ενός άλλου εξίσου σημαντικού προβλήματος, αυτό της ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ που έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Την ανάπτυξη διαφόρων εμποδίων σε κάθε προσπάθεια για σωστή διαχείριση του νερού στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα νερά.
  • Την δημιουργία πιθανών κινδύνων για την υγεία του τοπικού πληθυσμού.

 

Αντικείμενο του PURE είναι να μετατρέψει ένα υπάρχον δίκτυο αγωγών που διανέμει τα επεξεργασμένα νερά για άρδευση, χωρίς έλεγχο, χωρίς παρακολούθηση, χωρίς τιμολόγηση και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο σε ένα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ σύστημα που θα παρέχει υψηλής ποιότητας αρδευτικό νερό κατά τρόπο βιώσιμο και σύμφωνα με τις αρχές της οδηγίας -πλαίσιο για το νερό καθώς και να παράγει και να διαδώσει μια πρότυπη προσέγγιση και ένα διαχειριστικό σχέδιο για βιώσιμη, περιβαλλοντικά σημαντική, ασφαλή, και δημόσια αποδεκτή επαναχρησιμοποίηση νερών για όλες τις ημι-ξηρικές περιοχές παγκοσμίως.

 

Διάρκεια: 3.5 έτη (1/1/10 έως 30/6/13)

Προϋπολογισμός : 2.404.277 €, Συνεισφορά Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1.039.638 €

 

condense

Events Calendar

April 2018
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
No events

Login Forum